Dane kontaktowe
Wystawiona przez:
Użytkownik ukryty
Telefony stacjonarne:
brak
Telefony komórkowe:
brak
E-maile:
brak

Dane aukcji
Treść aukcji

Lubelski Chmiel zwyczajny sadzonka, sztobry

Propozycja dla kolekcjonerów

Przedmiotem jest sadzonka Lubelskiego Chmielu zwyczajnego Humulus lupulus -sztober , którą można zamienić na inną dostępną odmianę chmielu.:

MARYNKA

PERLE

 

opis: bylina o bujnym wzroście, osiągająca do 6 m wysokości i 3 m szerokości, jego nadziemne pędy obumierają każdej jesieni, po czym wiosną, z podziemnych części rośliny wyrastają nowe pędy, dzięki szybkiemu wzrostowi może w ciągu paru tygodni pokryć ogrodzenia czy altanki, roślina pokrywa się zielonymi szyszkami, a jej liście wybarwiają się na kolor zielonopomarańczowy, doskonała do nasadzeń naturalistycznych. wymagania: stanowisko zarówno słoneczne jak i półcieniste, wymaga gleb średniowilgotnych lub wilgotnych, dobrze znosi przeciągi i doskonale nadaje się jako roślina osłonowa, mrozoodporność: wystarczająca,

Fajnie jest założyć własny chmielnik - chmiel to niezwykle witalna roślina. Prezentuję polską odmianę aromatyczną – Lubelski. Polecam takie rozwiązanie, bo to także roślina wielce ozdobna Znana jako “Zielone złoto” jest drugim podstawowym surowcem nadającym piwu szlachetną i przyjemną goryczkę, a także specyficzny świeży aromat. Niektórzy określają go jako przyprawę, bo dodaje się do piwa w niewielkiej ilości. Trzeba jednak wiedzieć, że w świetle obowiązujących przepisów tylko dlatego możemy nazwać nasz napój piwem, ponieważ zawiera surowiec jakim jest chmiel. A więc gdyby nie chmiel nie było by piwa. Początkowo Sumerowie uzyskiwali goryczkę w piwie jedynie przez dodatki zielarskie, między innymi np. rozmaryn. Chmiel do wyrobu piwa wykorzystali po raz pierwszy następcy Sumerów -Babilończycy. Wzmianki w kronikach i opisach świadczą, że chmiel w Polsce był już znany i uprawiany w początkach naszej państwowości. Produkcją chmielu na skalę przemysłową zainteresowano się w Polsce po wojnach husyckich w XV wieku. W tym okresie uprawy chmielu koncentrowały się głównie na terenach Czech i Bawarii z uwagi na odpowiednie warunki glebowo-klimatyczne.

 "Zielone złoto" - takim mianem chmiel określają Czesi, którzy eksportują dwie trzecie produkcji tej rośliny. Pierwsze plantacje w Polsce na wzór czeski pojawiły się w okolicach Nowego Tomyśla. O tej starej tradycji świadczy fakt, że herb tego regionu ozdobiony był emblematami zawierającymi kompozycje z liści i szyszek chmielu. Inny region gdzie popularnością cieszyła się uprawa chmielu to okolice Lublina /Krasnystaw/. Założenie plantacji chmielu wymaga bardzo wielu nakładów. Potężne siedmiometrowe słupy tworzące martwy las oraz plątanina drutów tworzą trochę szokujący obraz. Bez tej specjalnej konstrukcji plantacja nie może jednak funkcjonować. Ta ciekawa botanicznie roślina należy do tzw. rodziny konopiowatych. Jest to roślina w określeniu botanicznym tzw. dwupienna, czyli na jednym osobniku są kwiatostany żeńskie, a na drugim męskie. Chmiel to wieloletnia roślina pnąca, którą najczęściej uprawia się w jednym miejscu przez okres ok.15 lat. Podziemna cześć (sadzonka) nazywa się karpą. Dla potrzeb produkcji piwa uprawia się wyłącznie chmiel o owocostanach żeńskich nazywanych szyszkami. Kwiatostan - szyszkę otrzymuje się poprzez to że nie można dopuścić do zapylenia i rozwoju nasion. Pod listkami okrywowymi szyszki znajdują się specjalne gruczoły wytwarzają żółto-złociste ziarenka lupuliny. Najważniejszym składnikiem chmielu są związki chemiczne do których należą żywice chmielowe, garbniki i olejki eteryczne. Związki goryczkowe mają również właściwości antyseptyczne stąd wpływają na podniesienie trwałości piwa. Ze względu na składniki użyteczne chmielu przyjęto w praktyce podział odmian chmielu na aromatyczne i goryczkowe. Zbiory szyszek chmielowych odbywają się na początku września. Szyszki chmielowe zbierane są obecnie maszynowo. Kiedyś ta operacja odbywała się ręcznie i była bardzo żmudna. Zebrane szyszki chmielowe poddawane są procesowi suszenia. Dawniej szyszki chmielowe magazynowane były w tzw. wańtuchach przypominających sienniki. Metodą przerobu chmielu jest wyprodukowanie ekstraktów chmielowych, czyli zagęszczonych wyciągów olejków i żywic chmielowych. Jest to ekstrakcja składników chmielu przy pomocy alkoholu etylowego lub CO2. Nowy sposób przerobu chmielu pozwala na zachowanie przez długi okres jego wartości. Jedynie browar musi zagwarantować magazynowanie surowca w temperaturze bliskiej 0oC. Chmiel z uwagi na swoje właściwości znalazł również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Od dawien, dawna panie znają szampony chmielowe oraz zabiegi płukania włosów rozcieńczonym piwie. Natomiast uspakajające i obniżające ciśnienie krwi właściwości chmielu wykorzystywane są przy produkcji leków dla ludzi chorych, zbyt nerwowych i nadpopudliwych. Dobrze jest we własnym zakresie mieć ekologicznie wyprodukowane szyszki chmielowe, które można przeznaczyć na potrzeby kosmetyki, lecznicze czy uzdatnianie smaku piwa

POLECAM:

Dostępne możliwe  odmiany:

superaromatyczny - Lubelski (Polska),

aromatyczny: Perle (Niemcy) Sybilla (Polska)

goryczkowy  : Marynka (Polska) , Izabella (Polska)

supergoryczkowe :  Magnum (Niemcy), Junga (Polska)

Po wylicytowaniu można wymienić na inną odmianę. Proszę to zaznaczyć.

 

POLECAM

Lista ofert kupna
Użytkownik Kwota Sztuk Datangsm (254) star125.gifstar125.gif omnie.gif 12,00 zł 2 nie 22 mar 2009 17:38:57 CET maciekkoperski (34) star25.gif 12,00 zł 1 pią 27 mar 2009 10:31:09 CET Bulion666 (5) star5.gif 12,00 zł 2 sob 28 mar 2009 18:20:04 CET
Strona wykorzystuje pliki "cookies" (ciasteczka). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.